Hari ini nak kongsi resepi Peach Roll atas permintaan makcik-makcikku yg dikasihi...
Mak Ina & Ucu...hehe...
Resepi ini aku tak pernah try lagi...resepi ni diperolehi daripada bondaku...emakku...Pn. Zainab Muslimin...
Kek ni memang menjadi permintaan ramai ble menjelang hari raya sebab sedap sangat....asal raya jerk mesti licin...hehehe...(^_^)
RESEPI PEACH
ROLL
A) Cara-Cara Membuat Lapisan
Kek:
Bahan-Bahan:
- 9 biji telur – 3 buang putihnya
- 1 sudu besar ovellette
- 50 gm air sejuk
- 150 gm gula halus/caster
- 100 gm tepung Hong Kong
- 1 camca teh baking powder
- 60 gm tepung jagung
- 1 sudu besar esen vanilla
- 75 gm mentega (dicairkan)
- Pewarna merah (atau ikut citarasa anda)
Cara-caranya:
- Pukul telur, air, ovellette, baking powder dan tepung hingga naik pekat.
- Masukkan pewarna dan gaul rata.
- Masukkan esen vanilla, pukul sebentar sahaja.
- Akhir sekali, masukkan mentega cair, gaul hingga rata.
- Bahagikan adunan kepada 4 bahagian. Kemudian, masukkan satu adunan tersebut lebih kurang 3 senduk ke dalam loyang nipis (10” x 10”) dan bakar dalam oven pada suhu 180 darjah.
- Ulang langkah 5, untuk mendapatkan 4 keping lapisan kek.
p/s: Sebelum masukkan adunan ke dalam loyang, lapiskan loyang dengan
kertas minyak.
B) Cara-Cara Membuat Jem:
- 1 tin buah peach – buang airnya separuh
- Kisarkan buah peach tersebut.
- Kemudian dimasak dengan 1 camca tepung jagung dan 3 sudu gula hingga pekat. Pastikan sentiasa dikacau supaya tidak hangus.
- Setelah masak, angkat dan sejukkan.
C) Cara-cara Membuat Butter
Cream:
Bahan-Bahan:
- 175 gm butter
- 68 gm gula aising
- ¼ kotak susu cair
- ½ camca the esen vanilla
Cara-caranya:
- Butter sejuk dipukul dengan gula sedikit-sedikit. Kemudian, masukkan esen vanilla dan susu. Pukul hingga sebati.
Proses terakhir:
- Masukkan lapisan kek ke dalam loyang berbentuk 3 segi atau separa bulat.
- Lapiskankan kek dengan jem peach dan cream.
p/s:
Proses yg sama juga untuk blueberry roll.
Peach Roll
Categories:
CooKinG TimE